onsdag 27 augusti 2008

Sköna bönan (brödet heter så)

Världens godaste bröd, håll till godo:
1 burk kidneybönor
ca. 6 dl vatten
50 g jäst
2 tsk salt
½ dl rapsolja
3 dl rågsikt
1 dl grahamsmjöl
1 dl krossade linfrön
ca. 8 dl vetemjöl
1. Häll av bönorna och skölj dem i ett durkslag. Mixa dem tillsammans med 2 dl av vattnet, det skall bli en tunn vätska. Tillsättresten av vattnet, det skall bli 7 dl vätska totalt.
2. Värm vätskan till 42 grader (jag har ingen aning om varför just 42 grader). Smula ner jäst i bunke, häll över vätskan. Tillsätt resten av ingredienserna, men bara 4 dl av vetemjölet. Rör i resten efter hand. Arbeta tills degen släppen bunkens kanter. Jäs 40 minuter.
3. Alt.1: Sätt ugnen på 175 grader. Dela degen i 2 limpor, jäs 20 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter.
Alt.2 Sätt ugnen på 225 grader. Knåda degen och gör frallor (det brukar bli ca. 25 st). Jäs i 20 minuter och grädda ca. 7-8 minuter. Klarrrt!
Brödet bli grymt saftigt och håller sig länge!


Inga kommentarer: